Kom ud af komfortzonen og bryd med den grå hverdag

Kom ud af komfortzonen

Kom ud af komfortzonen og bryd med den grå hverdag

Føler du ofte at livet og hverdagen er en stor grå masse, at den ene dag tager den anden uden at du kan kende forskel, at du gør det samme om og om igen, fuldstændig ligesom Bill Murrays karakter i filmen “En ny dag truer” og kan du slet ikke handle dig ud af den trummerum?, så er det her blog indlæg lige noget for dig.

For nogle år siden fandt jeg på en betegnelse, et, synes jeg selv, meget rammende udtryk for ovenstående, vanekvalme, ikke et særlig rart ord, men, det er jo heller ikke meningen at det skal lyde rart, i den her sammenhæng.

Sådanne udtryk kan jeg godt lide at finde på til de gennemgående og typiske tematikker, jeg møder i min coachingpraksis. Nærværende udtryk dukkede op i forbindelse med et coachingforløb jeg havde med en mand i 30’erne, som havde utroligt svært ved at komme ud af trummerummen og samtidig var ramt af kronisk stress, de to ting hang uløseligt sammen, skulle det senere vise sig.

Han beskrev hvordan han følte sig totalt magtesløs i hverdagen, om hvordan han om og om igen følte han gjorde de samme handlinger på nøjagtig samme måde, dag ud og dag ind og ofte direkte fik kvalme når han tænkte på dagen han skulle i gang med. Ud fra hans meget levende beskrivelse dukkede udtrykket “vanekvalme” så op og jeg begyndte at bruge det aktivt, både i mit private liv og i mit faglige.

Vanekvalme, stress og komfortzone

De tre ovenstående er ofte tæt knyttet til hinanden. Kommer du ikke ud af komfortzonen på daglig basis eller i det mindste et par gange om ugen, så får du vanekvalme og du bliver stresset og rastløs. Ja, du læste rigtigt, stress! Stress kommer nemlig ofte af at sidde fast i trædemøllen også selvom du ikke har travlt og er presset – i min optik er stress meget ofte et symptom på liv som ikke leves. Nu må du ikke tro at jeg mener at du skal bungyjumpe eller sprænge faldskærm hver dag. Det er ikke der vi er. Det er tværtimod på et mikroniveau jeg mener vi skal komme ud af komfortzonen, det er hyppigheden der er vigtigst, ikke graden af overskridelse af din komfortzones grænse.

Men hvorfor er det så vigtigt at komme ud af komfortzonen? hvad skal det til for?

Jo, lad mig forklare. At være i komfortzonen for meget og for længe er simpelthen liv der ikke leves og dermed spildes og til hvad nytte kan man spørge?!. En af de klassiske symptomer på at mennesker hænger fast i komfortzonen er at det er umuligt at skelne den ene dag fra den anden(ligesom vores kære Bill Murray) – de glider sammen i en stor grå masse. Er det virkelig det liv du vil give dig selv, at du ikke kan kende dagene fra hinanden, udover når du holder ferie? Udover det rent eksistentielle i det spørgsmål, så har det også andre mere fysiske konsekvenser af være fanget i komfortzonen. Udfordrer du ikke ofte din hjerne, din krop, din nysgerrig og dit potentiale som menneske, så bliver du simpelthen mere syg og stresset end ellers, det er der masser af studier der viser. Derfor, sidder du fast i komfortzonen, så er der masser af gode grunde til at komme i gang med at sadle om på den front.

Et paradigme skift skal der til

Hvis du føler dig fanget i komfortzonen, og det gør du jo nok, ellers havde du ikke læst så langt som her til 🙂 så er det vigtigt at forstå at skal det holde i længden, så skal der et paradigmeskift til. Det nytter ikke noget med lidt ændringer her og der, varig ændring kræver ændring i attitude, bevidsthed og adfærd, ellers ryger du hurtigt tilbage til dine gamle vaner.

Vaner er en meget aktiv spiller til til at fastholde dig i komfortzonen. Skal du ud af komfortzonen, skal du derfor begynde at bryde med vaner og rutiner i din hverdag, båre rent praktisk, men meget vigtigt, også rent mentalt. Det er opskriften i al sin enkelhed. Men, det er ikke så simpelt, for så havde du gjort det, gør du det ikke af dig selv, er det noget du skal lære dig selv at få indarbejdet som en måde at være til på.

Sådan kommer du i gang rent praktisk

  1. Skriv alle de vaner og rutiner ned du rent praktisk har hver dag. Brug gerne en uges tid på det og få alt med.
  2. Samtidig skal du begynde at observere og nedskrive dine begrænsende vanetanker. det kan fx være “Jeg kan ikke cykle på arbejde når det regner”, “Jeg har aldrig tid til at holde pause”, “det er umuligt at få tid til mig selv” osv.
  3. Når du har observeret og skrevet ned, så begynd at tage en enkelt vane/rutine fra din logbog hver dag og gør noget andet og gerne noget lidt udfordrende, der tager dig ud af din komfortzone. Det kan jo  være at cykle en omvej til arbejde i regnvejr, det kan være at gå alene i biografen, at tage et for dig, usædvanligt initiativ på arbejdet osv.
  4. Når du er kommet i gang, så begynd at skriv ned i din logbog hvad ændringerne i din adfærd gør ved dig, hvilke ændringer observerer du, hvad sker der med din energi, din selvtillid, din eventuelle følelse af stress og hvad gør de ved din vanekvalme (ikke at forglemme)
  5. Fortsæt med den opskrift i nogle måneder og bliv ved med at observere, skrive ned og byg på. Bliver du ved, går ind i det med liv og sjæl, så vil du på sigt få det indarbejdet så meget i din måde at være til på at du ikke længere tænker på det.

God fornøjelse

Andre aktuelle blogindlæg

Del blogindlæg:

Kontakt mig

Søg efter mine ydelser eller blogindlæg.